8-те типа графичен дизайн

8-те типа графичен дизайн

Графичният дизайн използва визуални композиции за решаване на проблеми и предава идеи чрез типография, изображения, цвят и форма. Точно по тази причина съществуват няколко вида графичен дизайн, всеки от които има своя собствена област на специализация.

Независимо дали сте амбициозен дизайнер или търсите дизайнерски услуги за вашия бизнес, разбирането на осемте вида графичен дизайн ще ви бъдe в полза.

  1. Графичен дизайн на визуална идентичност

Графичният дизайн на визуалната идентичност представлява визуалните елементи на марката, които действат като нейно лице, за да предават нематериални й качества чрез образи, форми и цветове.

  1. Маркетинг и рекламен графичен дизайн

Компаниите зависят от успешните маркетингови усилия, за да успеят да влязат в процеса на комуникация с целевата аудитория. Успешният маркетинг ангажира хората въз основа на техните желанията, нужди, информираността и удовлетворението им спрямо продукт, услуга или марка. Графичният дизайн помага на организациите да се популяризират и общуват по-ефективно чрез: листовки,списания и вестници,плакати, банери и билбордове, брошури (печатни и цифрови) и други.

  1. Графичен дизайн на потребителския интерфейс

Потребителският интерфейс  е начинът, по който потребителят взаимодейства с устройство или приложение. Този вид графичен дизайн дизайн се фокусира върху визуалния опит на потребителя и проектирането на графични елементи на екрана като бутони, менюта, микроинтеграции и др. Примери за графичен дизайн на потребителския интерфейс са: дизайн на уеб страница, интерфейси за игри и приложения.

4. Графичен дизайн, свързан с публикациите

Публикациите комуникират с публиката чрез публично разпространение. Те са традиционните носители на печат като книги, вестници, списания,каталози и бюлетини.

Въпреки че се наблюдава значителен ръст в цифровото публикуване, тези традиционни методи са все още актуални.

5. Графичен дизайн на опаковка

Повечето продукти изискват опаковка, която да ги предпази и подготви за съхранение, разпространение и продажба. Дизайнът на опаковки, освен горепосоченото, комуникира с потребителите директно и това го прави изключително ценен маркетингов инструмент.

6. Графичен дизайн, свързан с движещи се елементи

Графиките за движение могат да включват анимации, аудио, типография, изображения, видео и други ефекти, които се използват в онлайн медиите, телевизията и филмите. Популярността на медията се покачи драстично след навлизането на новите технологии. Примери за графичен дизайн, свързан с движещи се елементи са: анимирани лога, трейлъри, промоционални видеоклипове и други.

7. Екологичен графичен дизайн

Екологичният графичен дизайн е свързан с места, които подобряват общото преживяване на хората, правейки пространствата по-запомнящи се, интересни, информативни или по-лесни за навигиране.

Примери за екологичен графичен дизайн: стенописи, музейни изложби, навигация за обществен транспорт, брандиране на стадиони и други.

8. Илюстративен графичен дизайн

Графичното изкуство и илюстрацията често се разглеждат като един и същ графичен дизайн, но всъщност са много различни. Дизайнерите създават композиции, чрез които общуват и решават проблеми,  докато илюстраторите създават оригинални произведения на изкуството. Изкуството им приема редица форми като идеи за: дизайн на тениски, графични модели за текстил, изображения за албуми, картини и инфографики.

Сега вече сте с една стъпка по-напред в разбирането на графичния дизайн.  Ако това обаче не ви достига,  екипът на #DesignDepotLtd. винаги е на среща, за да ви помогне!

About The Author

Leave Comment