Как да снимаме интериори

Как да снимаме интериори

На пръв поглед снимането на интериор изглежда лесно и просто, но в затворено пространство трудно ще се справим ако не разполагаме с широкоъгълен обектив.

За предпочитане е обективът да бъде добре коригиран по отношение на дисторсии и изкривявания, както и с минимални хроматични аберации.

Използването на фишай обективи понякога е интересно, но не е особено препоръчително в този тип фотография.

Най-големият проблем е ниската осветеност на затворените помещения

Вариант е използването на светкавица, но тя може да бъде използвана при относително малки помещения.

Обикновено осветлението в помещенията е много контрастно. Светлината близо до прозореца е много силна, докато навътре в помещението рязко отслабва.

По-подходящи за такива условия са облачните дни, в които светлината е по-мека и разсеяна

Задължително е да включим осветлението в помещението, докато снимаме. Всичко каквото може да бъде включено, да бъде включено. Дори и телевизори, компютри и всякакви подобни източници на светлина. (Аз дори понякога поставям в разни ниши мои видео-лампи, които нася в раницата си.)

Но как да нагласим в такъв случай белия баланс, след като имаме няколко различни източника на светлина – от една страна естествената светлина от прозорците, а от друга изкуствената от лампите? Ще трябва да се примирим с това, че обектите ще изглеждат различно осветени и в някои участъци от помещението ще имаме различни оттенъци. Това невинаги е недостатък, понякога е предимство, снимката става обагрена в различни тоналности и по-интересна, по-близка до това което възприемаме с очите си.

Стативът при снимане на интериор е задължителен. За да постигнем по-голяма дълбочина на рязкост и повече от предметите да са ни на фокус, трябва да затворим блендата на апарата, а това автоматично води до по-ниски скорости, които при ниската осветеност няма как да постигнем без помощта на статив.

При интериорни снимки в обществени помещения е важно да внимаваме по време на експонацията да не се разхождат хора пред обектива. Въпреки, че това понякога придава атмосфера, прави мястото да изглежда живо.

About The Author

Leave Comment