Важните основни елементи и базови знания за Вашата фейсбук и инстаграм реклама

Важните основни елементи и базови знания за Вашата фейсбук и инстаграм реклама

Ако до момента не сте ползвали и не познавате Facebook Ads Manager, но правите реклама на бизнеса си във фейсбук и инстаграм – тази статия ще ви бъде от полза. От нея ще научите как да правите и управлявате по-ефективни реклами, или как да осъществявате основен одит на работата на вашата дигитална агенция.

Може би знаете, че управлението и проследяването на фейсбук и инстаграм рекламите се случва от Facebook ads manager – рекламния мениджър на Фейсбук.

Преди, обаче, да стигнете до рекламата – има множество важни неща, които ви правят конкурентноспособни, а рекламата ви – адекватна и рентабилна. От гл.т. на технологиите, които са ви нужни, за да управлявате, настройвате и скалирате рекламите си – трябва да имате предвид интеграция на следните технологии, предлагани от платформата:

  • Business Manager
  • Facebook Ads Manager
  • Facebook pixel
  • Стандартни Pixel Events и/или Custom Conversions
  • Product Catalog при доста бизнес вертикали
  • CAPI интеграция
  • Domain Verification
  • Facebook Attribution за мултиканална оценка на рекламните активности
  • Facebook Analytics за статистически отчети
  • Facebook/Instagram Shop за нуждите на електронната търговия
  • Advanced Matching (automatic или manual)
  • Product Matching

Ваши сериозни конкурентни предимства като рекламодател във фейсбук и инстаграм могат да бъдат:

  • Актуални пазарни проучвания
  • Комуникационна политика (онлайн и офлайн)
  • Информация за таргет аудитория и buyer personas
  • Възможност за ежемесечно видео съдържание
  • База данни с поне 1000бр. оценени по LTV различни типове клиенти
  • Рекламен профил, който е бил активен повече от 12 мес.
  • Отзиви от доволни клиенти
  • Инфлуенсъри и бранд амбасадори
  • PR отдел / служител
  • Маркетинг отдел / служител
  • Creative отдел / служител
  • Фейсбук група
  • Възможност да създавате сам/а landing pages с custom layout
  • Възможност да създавате формуляри за поръчки/запитвания в landing страниците на сайта
  • Възможност да променяте сайт-структурата
  • Снимачно помещение и техника за създаване на снимки и видеа
  • Програмисти във фирмата
  • Дизайнери във фирмата
  • E-mail маркетинг
  • Google Ads
  • Прес-съобщения в медии и пр.

Всяко от тези неща е реална възможност да сте конкурентноспособни онлайн… но нека се върнем на фейсбук рекламите.

При фейсбук рекламата имаме структура на рекламните кампании от три нива:

  • Ниво №1: Кампания (Campaign). В един campaign трябва да имате поне 1 Ad Set
  • Ниво №2: Сет (Ad Set). Във всеки ad set трябва да имате поне 1 реклама.
  • Ниво №3: Реклама (Ad). Това е един ваш рекламен криейтив.

Всяка кампания трябва да бъде настроена с конкретна рекламна цел. Имате две рекламни цели? Например трафик и конверсии? Това са две отделни кампании.

Всеки сет изисква настройка за аудитория.
Една аудитория – един сет. Четири различни групи аудитории също могат да са в един сет, но може и да са в няколко отделни сета – това зависи от вас.

Всеки Ad (или реклама) изисква поне един рекламен криейтив, съдържащ текст, банер, линк, бутон и пр. елементи.

За да си изясните структурата – всеки от тези три елемента изисква отговор на тези три въпроса.

  • Какво искаме да постигнем?
  • Кого и кога искаме да види рекламите ни?
  • Какво искаме да покажем?

А трите въпроса трябва да дават отговор защо изобщо рекламираме.

Ние, разбира се, рекламираме, за да си постигнем някакви дългосрочни бизнес цели, обяснени с краткосрочни KPIs. Целите трябва да бъдат SMART цели.

Във Facebook Ads Manager ще видите, че тази тристепенна структура е представена в три таба, а под тях за всеки таб имате таблица с всички кампании, сетове или реклами, които сте настроили. Когато кликнете на някоя кампания от таблицата в таб “Campaign” – ви праща да гледате сетовете в тази кампания. Когато изберете конкретен сет и кликнете на името му – виждате рекламите в него.

Нека да не преразказвам Facebook Help, затова няма да ви обяснявам всяко бутонче и падащо меню в Ads Manager, след като може да си го видите безплатно от тук.

Ще продължим с по-важните за нас, като хора от бизнеса, неща.

Кампании и рекламни цели

Ежемесечно и ежегодно – преди да тръгнете да правите реклами – те трябва да се планират.

За целта, както стана вече ясно по-горе, е нужно да дефинирате своите SMART цели и ключови индикатори за ефективността по изпълнението им. С други думи бизнес целите Ви трябва да имат количествен измерител, който наричаме Key Performance Indicators (KPIs).

След като са ясни бизнес целите –  влизаме във фейсбук рекламния мениджър и гледаме кои рекламни цели биха могли да реализират бизнес целите ни. Трите компонента за качествена реклама са аудитория, криейтив и бюджет. За всяко от тях ако нямаме адекватни проучвания и данни – експериментираме. Накрая мерим резултатите и оптимизираме.

Facebook разделят рекламните цели според трите етапа на класическата фуния на „продажбите“.

Когато тръгнете да създавате нова кампания, ще видите именно тези три групи рекламни цели, сред които трябва да изберете една за кампанията си.

Какво трябва да знаете за кампаниите:

1. Ако имате pixelpixel eventsCAPI и CAPI events – ще имате повече възможности за реклами за конверсии и ремаркетинг реклами.

Важно е да знаете, че някои от рекламните цели няма да са възможни ако нямате интегрирани технологии и инструменти от Фейсбук. Например не може да правите реклами тип „Catalog sales” ако нямате пиксел и продуктов каталог, заедно с events и пр.

2. Ако имате интеграция на advanced matching – ще имате възможност за people matching.

Чрез технологиите, които фейсбук предлага за интеграция в сайтовете ви – вие имате възможност да подавате анонимно потребителска информация за вашите посетители. Фейсбук бот ще сравни вашите данни с данните от социалната мрежа и ще види кои ваши посетители имат профили във фейсбук и инстаграм. Съответно за тези хора ботът ще има много повече информация от преди и така таргетирането ще е по-добре насочено към потенциални клиенти.

3. Ако имате product catalog, product feed и product sets – ще имате възможност за product matching.

Освен, че може да подавате потребителски данни и фейсбук да ги асоциират с профилите в техните социални мрежи – можете да подадете информация кой потребител към кои ваши продукти има интерес. Така динамичните ви реклами ще показват правилни продукти на правилни хора, за да имате повече евентуални продажби.

Имате ли достатъчно бюджет за повече от 1 кампания?

Структурирането на вашите campaigns трябва да е пестеливо.

Гледайте да са колкото може по-малко, защото за всяка кампания трябва да задавате отделен бюджет.

Ако имате много кампании – ще разбиете бюджета си на по-малки пера, които може да са прекалено малки, за да бъдат кампаниите ефективни.

А какво значи да имате или да нямате бюджет?

Можете да инвестирате и по 2 евро на ден, за да рекламирате сред българи, но тъй като всеки рекламодател се бори за аудитория в аукционна анонимна система на платформата – шансът други рекламодатели да ви избутат в ъгъла е огромен.

Ако отделите 20 евро на ден – това, може би, си е една адекватна сума. Разбира се, вие ще искате да си върнете парите чрез продажби – затова кампанията по-скоро ще е bottom-of-the-funnel, т.е. с рекламна цел продажби, за да търсите възвръщаемост от тази ваша инвестиция. От тук идва и следващият ми съвет:

Ако имате бюджет само за 1 кампания – по-добре да е в BOFU.

Да, но фейсбук тук имат едно условие – ако не правите минимум 50 продажби всяка седмица – платформата ще показва рекламите на който й падне от аудиторията Ви. Ако имате по 50 бройки за 7 поредни дни – ботовете зад платформата ще се изучат да показват рекламите ви първо на хора, които има по-голяма шанс да бъдат ваши потенциални клиенти. И от тук следва, че:

Ако кампанията е в BOFU – нека е за събитие (action, event), което се случва поне 50 пъти на всеки 7 дни.

Вече разбирате – правите рекламни кампании с такава рекламна цел, която хем отговаря на бизнес целите ви, хем може да се реализира минимум 50 пъти всеки 7 дни напред във времето.

Ако не се случва „50/7“ – таргетирате в MOFU.

Много онлайн магазини първо пускат реклама с цел Conversions и търсят Purchase, т.е. продажби, засечени през pixel events. Правят примерно по 10 продажби на седмица и фейсбук ботовете не могат да се изучат кои са им потенциалните клиенти в аудиторията (защото вместо 10 трябва да правят по 50). Така рекламата се показва на който падне – това може да води до хейтърски коментари, лоши клиенти и пропуснати клиенти. Съответно при такъв сценарий можете да останете с рекламна цел Conversions, но да търси конверсии нагоре по фунията на продажбите, например добавяния в количка или преглед на продуктови страници – с идеята да имате такова събитие, което се случва 50 и повече пъти за 7 дни.

Когато таргетирате в MOFU – опитвайте комбинация с engagement реклами.

Наблюденията ни над стотици кампании показват, че ако таргетирате средната част от фунията на продажбите – направо комбинирайте рекламата и с top-of-the-funnel инициативи.

Например имате нов акаунт или нов сайт и пускате целия бюджет за трафик реклами с цел да вкарате посетители. Опитайте да отделите до 30% от бюджета за engagement реклами или reach реклами, заедно с рекламите за трафик.

И все пак…

Ако имате бюджет за MOFU, TOFU и BOFU – не правете множество отделни кампании – гледайте винаги да възможно най-малко на брой.

Бюджетиране на рекламите

Един вечен въпрос – какъв бюджет сте си гласували.
Най-често собствениците на бизнес имат контравъпрос „Колко е достатъчно?“ или контраотговор „Не знам“.

Може би най-добрият вариант е да определите бюджета си на база чистите печалби към този момент. Например чисто за последните 6 месеца средно печелите по 2000лв. – въпросът е колко от тях искате да инвестирате в бъдеще за фейсбук реклама.

И с 10 лева може да се рекламирате, ама ще е за няколко часа. Въпросът е да можете да си го позволите без да играете хазарт на принципа „Аз ще налея всички пари, защото ми казаха, че фейсбук разбива“.

Ако разполагате с бюджет над 3000лв. месечно – мислете за разпределението му в две направления. Ежемесечен бюджет за едни постоянно ежедневно работещи реклами; и кампаниен бюджет, какъвто е примерно този за Черен петък.

Ако примерно имате 10 000 евро за месец – може да отделите 10% от тях като буфер. Може и повече. Буферът служи за експериментиране. Например провеждане на рекламни тестове или нови рекламни стратегии. Ако видите, че нещото работи – наливате целия бюджетен буфер в него и за следващия месец разпределяте постоянно перо от бюджета за него.

Ако нямате никакви исторически данни – хората, които ви правят рекламите ще харчат на експеримент, залагайки на нещо си. Това е нормално, защото нямат на какво “да стъпят”.

Може да се окаже, че бюджетът Ви не е достатъчен за аудиторията, която искате да достигнете. Затова често повтарям, че никой не е достатъчно богат да таргетира всички – и много се дразня, когато някой каже „ами те всички са ми клиенти“. Ок, г-н Безос! Това все пак не значи, че след като има доста по-smart варианти за таргетиране – не бива да се използват.

Рекламни аудитории и Ad Sets

Facebook ви предлагат 3 основни вида таргетиране, което впрочем ги прави наистина уникална платформа, която за мен е монополист в международната реклама. Други като тях в това таргетиране за момента няма, а то е много полезно за ефективността на рекламите, стига да имате парите и технологиите да си го позволите, разбира се.

Аудиториите са:

  • Core аудитория – тук влиза таргетиране по всякакви демографски фактори, но също и детайлно таргетиране по различни предварително заложени в платформата поведения, интереси и белзи на хората. Ако нямате други възможности за таргетиране – използвате тази аудитория, където задавате условия за пол, възраст, професия, населено място, държава и пр.
  • Custom аудитория – аудитория, която има източник на потребителски данни. Тук адвокатът ще каже „Това не е GDPR-ско“, но… всъщност е – просто с адвокатът потърсете информация кой каква роля има в администрирането, управлението и защитата на личните данни при различните видове Custom Audiences.
  • Lookalike аудитории – аудитории, които са базирани на Custom аудиториите – след малко ще изясним по-подробно за тях и за горните видове.

Ето тук виждате едно примерно таргетиране с опциите на Core Audience:

След като си таргетирате може да си запишете таргета с цел да го ползвате за други реклами в бъдеще без да се налага да настройвате всичко наново.

Този тип таргетиране влиза във вашата стратегия, когато са налице две важни неща:

  • Имате достатъчно пари, защото тук ще ви трябват, тъй като по-скоро таргетирате сред широка аудитория, т.е. голяма маса от хора. Все пак на един пазар като България, където има около 4млн. фейсбук потребители – този тип таргетиране при един голям бюджет дори си е препоръчителен при липса на други таргети. Мисълта ми е, че зависи и от обемите на аудиториите в различните държави.
  • Имате максимална конкретика кои са вашите хора, т.е. създали сте си buyer персони и сте ги „облекли“ в таргет опциите, които фейсбук ви дава (особено в “Detailed targeting”).

Другият вариант е просто да нямате други варианти за рекламни аудитории. А тези други варианти, както казахме – са цели два.

Вариантът Custom Audience означава да пускате реклами до хора, които са общували с вашите бизнес профили във фейсбук и инстаграм, или са посещавали сайта ви, или ползват мобилното ви приложение. Друг, доста по-добър вариант е да качите таблица с клиентски данни, която да има и LTV оценка (LTV е абревиатура на lifetime value на клиентите и такава оценка най-често имат компаниите, инвестирали в Customer Relationship Management система).

Както виждате имате 12 варианта да генерирате Custom Audience, което не е никак малко.

Важно е, когато генерирате каквато и да е Custom аудитория да са налице 2 неща:

  • Свежест – ако качите списък с клиенти, в един момент той ще се „изтърка“ и трябва да качвате нов; ако таргетирате хора от сайта ви – трябва да имате стабилна реклама за трафик към сайта във Facebook или Google и т.н. Какъвто и да е източника на CA – трябва да се освежава с нови хора;
  • Качество и богатство на сигналите – ако хванете да правите таргет аудитория от хора, направили покупка през сайта ви, в тези хора влизат върнатите поръчки, но не влизат хората с телефонни покупки. Същевременно ако технологиите от сайта ви подават само двете имена на клиентите ви към фейсбук – тази информация няма да бъде достатъчна, за да може фейсбук ботовете да подбират на кого  приоритетно да показват рекламите ви.

Ако тези две важни неща не са налице за вашите Custom аудитории – по-добре не правете lookalike аудитории, базирани на тях, защото тези lookalike аудитории ще са толкова нискокачествени, че все едно да таргетирате всички хора в държавата.

По-скоро първо ще трябва си интегрирате всички нужни технологии, които да подават максимално много инфо до фейсбук. После ще трябва да си настроите Facebook Business Manager – https://business.facebook.com. Чак след това ще си направите Custom Audience. И като мине малко време да видите ефектите – на база на Custom Audience правите Lookalike Audience.

Тук отново нещото, с което имате конкурентни предимства е именно въпросната LTV оценка за клиентите ви, т.е. доколко клиентът е по-ценен от друг клиент за бизнеса ви.

Мислете как да трупате клиенти в база данни и да им поставяте LTV оценка. Мислете как да инвестирате в CRM ако все още нямате. Мислете възможно най-скоро да имате интеграция на CAPI и matching технологии в сайтовете си, ако все още нямате. Това са конкурентни предимства във фейсбук рекламите.

Да обобщим за сетовете.

Ако за пръв път правите реклами, или до момента само сте boost-вали – може би е добра идея първо да насочите целия си бюджет към таргетирането до core audiences. Преди това имате пиксел, events и всички други технологии около това, за да може всеки посетител да бъде отчетен и фейсбук бота да получава възможно най-много информация за него.

Когато имате достатъчно голям таргет от възможните за създаване на Custom Audience – може да комбинирате рекламни сетове до Custom и Core аудитории в микс. Можете чрез Core аудитория да търсите нови клиенти, като за целта от сета може да изключите някои Custom аудитории. Можете чрез Custom аудитории да напомняте за себе си на потенциални клиенти, “уловени” чрез пиксела; може също да напомняте за себе си на настоящите клиенти с идея за up или cross продажби например.

Освен това, което вече прочетохте по-горе – също избягвайте припокриване на аудиториите, особено ако са настроени в отделни сетове от една кампания. За целта в Business Manager имате меню „Audiences” откъдето може да гледате „Audience overlap” за различните аудитории.

По-горе споменах да не пускате два сета с еднаква аудитория- причината е, че така се конкурирате със себе си в анонимните аукциони на Фейсбук.

Може би е добре да ви споделя, че прекалено малките аудитории се изтощават по-бързо и рекламата сред тях може да започне да дразни потребителите. Не забравяйте, че на база на потребителски оценки можете да бъдете баннати и да нямате възможност да рекламирате. Затова например избягвайте да таргетирате под 200-300 000 души в България, не таргетирайте и всичките милиони аудитория в България – не влизайте в крайности с прекалено големи или прекалено малки аудитории, защото рекламата ще е неизгодна и в двата случая.

Ок… да направим обобщение за сетовете, с което приключваме темата за тях:

  • Ако имате pixel, CAPI, product catalog и настройки в Business Manager – можете да ремаркетирате таргети според различни събития в сайта.
  • Ако имате база данни на клиенти с LTV – използвайте я. Ако нямате – помислете как най-бързо да имате такава.
  • Ако нямате никакви интегрирани технологии и бази данни – използвайте Detailed Search + Narrow + Exclude.
  • Избягвайте припокриване на аудитории (overlap).
  • Избягвайте едни и същи таргети в sets от една и съща кампания.
  • Не таргетирайте прекалено малки групи хора.
  • Не таргетирайте всички хора в държавата.
  • Ако не излизате от Learning phase (по-надолу ще намерите информация какво е това нещо Learning phase ако не знаете):
    • Увеличете обема на Lookalike аудиториите (5%-10% от 1 държава).
    • Увеличете прозорецът за ремаркетинг кампаниите.
    • Ако има отделни сетове, таргетирани с Detailed Targeting опции – обединете ги в един общ.

Реклами и криейтиви

Последното звено от структурата на фейсбук рекламите са т.нар. „ads“ – рекламните криейтиви, които поставяте във всеки ad set.

Можете да имате едни и същи криейтиви в няколко ad set-а с цел да ги покажете на различните типове аудитория.

Най-важното е да знаете, че различните места, където рекламите се показват изискват направа на различни криейтиви.

Практиката ни е показала, че трябва да разделим криейтивите най-общо на два вида:

  • Криейтиви за Feeds
  • Криейтиви за Stories

През 2020г. всички топ социални мрежи, дори Туитър, пуснаха Stories като формат, който тепърва налага вертикалните видеа в мащаб 9:16. LinkedIn упорито от началото на 2021г. ни врънкат да ползваме техните Stories. Мрежи като Lasso, TikTok и Instagram разчитат яко на Stories, за да генерират масов engagement и да задържат по-дълго хората там.

Ако преди за много от нас е било само препоръчително да пускаме Stories през бизнес профилите си и рекламите си – днес си е направо задължителна тенденция, защото Stories са най-често първото нещо, което социалната мрежа ви показва, когато влезете в нея през мобилно устройство.

  • За Stories видеата са в мащаб 9:16.
  • За Feeds ползвайте най-добре 1:1 мащаб. Освен него можете да използвате 4:3 или 16:9 в най-лошия случай.

Издавам ви още един мащаб от „кухнята“ ни, който е приложим и за Feeds, и за Stories – мащабът 4:5, който беше наложен в Инстаграм. Поради това, че е вертикално ориентиран и същевременно изглежда добре във Feed-овете – може да се публикува и за Stories.

Ако вие рекламирате конкретно в Stories със специално направен за тях криейтив 9:16 – това може да е много успешно начинание за вашия бизнес.

Още един съвет за криейтивите – мислете за това как криейтивите ви да са все повече видео-ориентирани. Ние инвестирахме десетки хиляди евро още преди 2 години и продължаваме да го правим – само и само да можем да създаваме повече social video content.

Криейтивите ви не могат да съдържат следното:

  • Подвеждащи бутони – например елементи от дизайна, които изглеждат като бутони и потикват хората към подвеждащи действия
  • „Преди/след“ изображения – не са позволени. Като цяло не пускайте банери, в които комбинирате едновременно две снимки на хора една до друга.
  • Sexually suggestive изображения – голямо количество гола плът могат да показват само инфлуенсърите органично J .
  • Тактики провокиращи шокиране, скандалност и уплаха – снимки и видеа, които са страшни, притеснителни или търсят сензационност.
  • Използване на брандове – някои брандове забраняват използване на техни brand assets, в т.ч. фейсбук.
  • Прекалено много текст – по възможност гледайте да няма текст или ако има да е до 20% от площта на банера.
  • Отвеждане към несъществуваща, подвеждаща или нефункционираща страница – в тази връзка внимавайте много с продуктовите каталози и страници!
  • Рекламиране на забранени бизнес вертикали и модели.

Това е в резюме, включващо и това, което вече ви казах:

Нещата, които не съм ви казал все още са две:

  • Гледайте да имате поне 2 рекламни криейтива в един set – след 1-2 седмици фейсбук ботовете ще ви покажат кой криейтив може да спрете и кой да оставите. Ще видите, че ще има криейтиви, които имат значително по-малък reach от другите – тях може да премахнете и на тяхно място да добавите нови. Алгоритъма работи така, че пласира до по-малко хора криейтиви, на които хората реагират по-малко.
  • Второто нещо, което е важно е, че освен визуални елементи – криейтивите Ви имат и текстова част, която е не по-малко важна. Често за Фейсбук визуалният криейтив се прави, за да събуди любопитство към текстовия криейтив над него. В инстаграм, обаче, това не работи толкова успешно и там се набляга основно на визуалния криейтив.
    Не по-малко важно е, че част от криейтивите ви са и URL адресите, за които трябва да си изградите система за UTM сорсове, за да може после да отчитате резултати за всяка ваша кампанийна активност. Най-често в една екселска таблица си формираме различни правила, по които да кръщаваме UTM-ите към URL адресите. Ако не знаете какво значи UTM – потърсете в Google. Във фейсбук имате опция „Build URL parameters“, чрез която удобно да поставяте UTM sources.

Ще завършим тази важна и голяма тема за фейсбук рекламите с нещо сериозно относно скалирането и оптимизацията им.

Установявам постоянно, че дори колеги, които предлагат фейсбук реклами – се омотават сериозно в тези теми, затова вие, като хора от бизнеса, е важно да сте добре запознати с тях, за да одитирате работата по рекламите по-умело без да ви подвеждат.

Става дума за т.нар. Learning фаза, за която по-горе обещах да напиша подробности.

Оптимизация и скалиране на фейсбук и инстаграм рекламите

Когато стартирате нова рекламна кампания в Ads Manager – тя влиза в т.нар. learning фаза. По време на тази фаза фейсбук пласира рекламите от кампанията ви на който падне от аудиторията, която сте задали.

Ако аудиторията е 2 млн. души от България, а вие искате да плащате само 5 евро на ден – може да достигнете до минимум около 3 300 души дневно. Ако плащате 20 евро на ден – може да стигнете минимум 10 000 души дневно. Докато облъчите тези 2 млн. ще минат месеци, а за адекватна честота да им напомняте изобщо трудно можем да говорим. … но хората като им кажеш 10 000 души на ден често си казват „уау! Това е много!“… а то не е, защото освен вашите реклами хората виждат куп чужди; същевременно алгоритъмът като ги хване, че обръщат внимание на вашите реклами – най-вероятно ще започне да показва реклама от конкурентите доста по-агресивно; а заедно с това като цяло хората влизат не, за да ви гледат рекламите – а за да гледат други хора.

Та докато вие се радвате, че за 20 евро на ден ще стигате до около 10 000 души дневно – алгоритъмът не знае кои са най-добрите 10 000 души от тези 2 милиона таргет. Затова показва на кой да е и гледа реакции. Тогава има най-голяма опасност да ви хейтят, да не купуват, да харчите бюджети без да получите възвръщаемост. Това е т.нар. Learning фаза, в която обучавате ботовете на фейсбук на кого трябва да приоретизират показването на рекламите ви.

Идеята е да излезете максимално бързо от Learning фазата.

Фейсбук са ни казали за две правила, които имат тук и едното вече го знаете:

  1. Правилото 50/7 – 50 конверсии минимум на всеки 7 дни.
  2. Второто правило е да не променяте нищо докато сте в Learning фаза. Тук съм виждал бизнесмени – единият говори на другия „Нашата агенция са много работливи, пускат по 20 кампании на седмица, постоянно нещо човъркат по тях – доволен съм, макар още да няма възвръщаемост, гледам ги, че се стараят момчетата!“, другият казва „Леле, пък нашата от 1 седмица не е бутнала една единствена кампания, но пък някак се случват продажбите, не ги знам какво правят…“
    В този пример втората агенция познава алгоритъма и работата на ботовете и знае, че като пусне кампания – НЕ Я БУТА докато не мине поне седмица и не се установи какво се случва с learning фазата.

А това, което може да се случи е:

  • Или да преминете успешно learning фазата, с което да ви се намали цената за рекламата и да постигнете устойчивост в бъдещ период;
  • Или да не преминете успешно и да ви изпише learning limited, което значи да промените нещо, защото ботовете не са успели да се изучат адекватно и ще продължат да ви вкарват в разходи , пласирайки рекламата на когото им падне.

Ако не успеете да излезете успешно от learning phase – или не правите достатъчно конверсии, т.е. 50 на 7 дни, или нямате достатъчно импресии, т.е. показвания на рекламите.

Имате два списъка с неща относно това как да увеличите обема конверсии и как да увеличите обема импресии. Често гледаме да повишим импресиите като вдигнем бюджетите.

Не забравяйте – промените по рекламите могат да рестартират learning фазата, а какви промени правят този рестарт виждате в списъка вдясно горе.

Нека обобщим – за да излезете от learning фазата трябва параметрите, зададени на ниво campaign, ad set и ad да са оптимизирани според пазара и нагласите. Затова казвам, че проучвания на пазара и аудиторията в частност са важна инвестиция и конкурентно предимство.

Второто нещо е ТЪРПЕНИЕТО. На нас хора от онлайн магазините ни се сърдят често като ни питата „може ли да сложим рамка от играчки и звънчета около продуктите за Коледа“, а ние им кажем „не, защото това ще рестартира learning фазата”. Ако може да не променяте реклами, които са с успешно мината learning фаза – не ги променяйте – променяйте лендинг страниците, до които водят, променяйте продуктите в продуктовите каталози.

Третото нещо са постоянно активни кампании. Постоянно активно работещи рекламни кампании, а не на парче да пускаме кампания за 7 дни или за 3 дни и само да разчитаме на това – нещо, валидно за Boost post.

Имайте предвид, че learning фазата се рестартира ако 7 и повече дни рекламата ви е на пауза.

Четвъртото нещо е бюджет – с трици няма да уловите дори маймуни във фейсбук.

About The Author

Leave Comment