Смартфонграфия – част втора

Смартфонграфия – част втора

Здравейте отново с разговора ни за смартфонграфията. При предишната ни среша си поговорихме за възможностите като хардуер и софтуер, а сега нека обърнем малко внимание и на самото снимане.

Смартфоните изместиха компактните фотокамери, макар последните да предлагат повече фотографски екстри най-важната, от които е оптичният зуум. Смартфона има една екстра, която е нещо като кент флош роял – винаги е с вас.

Сред смартфоните мисля единствено Samsung се опитаха да направя хибрид между компактна фотокамера и смартфон. Аз имам Samsung S4 Zoom и честно казано все още го използвам макар да е морално зверски остарял а и едната му батерия вече замина.

Притежава реален оптичен 10 кратен зум, невероятно макро и добра стабилизация, тоест предимствата на компактната фотокамера, както и преимуществото на смартфона – снимката е публикувана в сураттефтера секунда след натискане на спусъка.

Samsung не продължиха дълго с тази серия смартфони. Вероятна причина – обемисти са… Сега не са на мода обемисти телефони. Да, големи, но плоски, а в плосък телефон варио обектив неможе да се навре.

Има опити да се компенсира с цифрово варио, което за любителите може и да е добра идея, но за мен не е.

Точка първа – цифрово варио (приближения)

Цифровото варио не приближава, а интерполира изображението, имитирайки приближение с изкуствено създаване на нови пиксели. Това от своя страна води до влошено изображение, особено ако се полакомите и “приближите” повече от два пъти (х2), а някои смартфони предлагат х10 опция.

По-добре направете следното: снимайте си снимката без всякакви цифрови намеси или ок в краен случай с х2 цифрово приближение. В съвременните смартфони, матриците на камерите имат резолюция между 16 и 40 мегапиксела. Нека бъдем реалисти. Снимката, която сте направили със смартфона си в 99% от случаите ще остане там или във Facebook, Instagram и други такива приложения, за които е достатъчна снимка с размер до 2000 пиксела по дългата страна, че и 1200 пиксела стигат.

Вместо да интерполирате и да влошавате качеството, просто отворете снимката с някой графичен редактор от типа на Snapseed, където може да изрежете частта от снимката, която ви харесва и да я пуснете. От една 20 мегапикселова снимка има възможност много да се реже, а за 40 мегапикселовите да не говорим…

Това е и отговора защо в съвременните смартфони се поставят толкава мегапикселни камери, след като и 8МР са достатъчни за добра снимка.

Все пак държите на пълна резолюция с оглед някой ден да отпечатате 70х100 сантиметра снимка… чисто приятелски ще кажа… снимайте с истинска фотокамера.

Точка втора – как да държим смартфона по време на снимане.

Признавам тук мога да дам абсолютно мнение само в случаите, когато снимате видео. Масово се снима видео във вертикална позиция на смартфона.

Ок… две питания: как са разположени очите на главата ви, как е разположен телевизора/монитора у дома?

Умолявам ви снимайте видео, като държите смартфона си хоризонтално. Гарантирам получената картинка ще е 235% по-добра от тази в която сте снимали видеото вертикално.

Някои хора го правят несъзнателно с оглед на това, че са свикнали да държат смартфона само вертикално и за тях животът им тече само отгоре надолу.

Други се оправдават с това, че “социалките” били така ориентирани. И да е било така Facebook много отдавна направиха промени и дори елементарните Livestream събития вече могат да се снимат с нормална хоризонтална позиция и съответно да се гледат добре на голям екран.

Проверете в настройките на телефона си дали не сте заключили автоматичното въртене на екрана и така ще избегнете драмите от типа: ама защо не мога да снимам хоризонтално…

Забелязвам в морето от реклами, с които ни заливат как масово се снима видео с вертикален смартфон, а после ги гледат тези клипове на телевизора си заснети хоризонтално. За справка актуална реклама за псевдотанц на хранителна верига. Накратко самите ПР и маркетинголози ни приканват да снимаме грешно.

За фотото това не важи.

Снимайте както искате и в каквото искате положение на смартфона. Важно да се забавлявате. Добре е разбира се да се ползват правилата на композицията като например тези, които сме споменали тук.

Повечето смартфони в режим фото имат опцията да правят решетка с правилото на третините и по нея може да се ориентирате за добра композиция.

Една от интересните опции на съвременните смартфонкамери е снимането на панорамни снимки. Тук ще се опитам да споделя малко опит.

Не правете дълги панорами от ръка. Дори 180 градуса се прави трудно. Все пак ако решите направете 2-3 опита преди това и намерете оптимална позиция на тялото и краката си с оглед на това, че ще се завъртите доста, а трябва да запазите водоравността на телефона.

Използвайте вертикална позиция на смартфона (тук го препоръчвам горещо), така ще хванете повече във височина.

Направете няколко кадъра, държейки смартфона стабилно и с подходяща скорост на въртене като ако можете задръжте дъха си, защото дишането по време на снимане повдига и сваля несъзнателно смартфона.

Като стигна до аксесоарите и не съм забравил, ще спомена идея за снимане на панорами.

Точка трета – режими на снимане.

Убеден съм, че само 1% от снимащите със смартфон използват ръчен режим на снимане. Смартфонографията е вдигаш и снимаш. Сега се улавя момента, кой ти мисли за кадриране и творчество.

Все пак използването на ръчни режими може да внесе промяна в някои снимки. Залез на автоматичен режим, честно казано няма да се получи, но на ръчен гарантирано може да стане по-добре, а и ще виждате промените в реално време още преди да сте натиснали спусъка.

“Недостатъка” на ръчния режим е, че трябва да мисли малко повече. Тук не се получава винаги – вдигаш и снимаш, защото настройките за последната снимка може да не отговарят за настоящата.

Едно от нещата, които правя с моя смартфон е да го държа винаги на максимално ниско ISO (свелочувствителност). Малките матрици на смартфоните не са много добри на високо ISO и започват осезаемо да шумят при стойности над 800.

Ниското ISO ще позволи да снимате на максимално качество. Когато влезете на закрито или притъмнее, тогава вече влизате и се заигравате с ISO-то, но навън на светло и слънчево… снимайте на ниско ISO пък, а ще и на AUTO режим.

Точка четвърта – обработка.

В магазините за приложение на Google и Apple има стотици редактори за обработка на изображение, кой от кой с по-големи възможности. Adobe също сериозно се намесиха като създадоха специален Adobe Lightroom CC за мобилни системи (смартфон или таблет).

Аз съм се спрял на Snapseed (очаквайте скоро ревю за програмата) – наследник на Nik Software и поне за момента смятам, че е един от най-добрите редактори. Не знам какъв и е статуса в момента – безплатна или платена, но ако е платена, то няма да съжалявате за инвестицията. Достъпна е и за двата основни играча на смартфон пазара.

Важна ли е обработката? Ако търсите лайкове, да… Нашето съзнание вече е износено и реалните неща са скучно-тривиални. Прилагането на няколко филтъра един върху друг, ретро ефекти и дефекти – това е тренда в момента. Отваряте “фейса” за да поснете снимка и той веднага ви дава 10 възможности да направи снимката ви “по-хубава” според търсенето на зрителите и вие го правите. Лошо няма понякога се раждат страхотни абстракции.

Фотографията в голямата си част е забавление и обработката е начин да поставите собственият си щрих.

Точка пета – аксесоари.

Накратко: има МНОГО аксесоари за разширяване възможностите на смартфона като фотокамера.

За в бъдеще сме ви подготвили няколко статии за аксесоари като например системата на Manfrotto за допълнителни обективисистема за стабилизация и външен микрофон. Последните всъщност са насочени към ентусиастите, които искат да снимат висококачествено видео и звук.

Най-разпостраненият аксесоар е сефлигегата известна повече като селфистик. Истерията по сефитата е неконтролируема и дори сериозни фотографски фирми пуснаха селфистикове, независимо че не произвеждат смартфони.

Освен опростените стикове има и хибриди, които се превръщат в мини стативи изключително удобни за нощна фотография и панорамна фотография. Със селфи стик много лесно може да направите панорамна снимка, без мъчителните упражнения, които ви карах да правите по-горе и без да се налага спирате дишането.

Закачете камерата и просто я въртете около оста на стика и готово.

През нощта, когато светлината е малко ISO то се вдига, за да компенсира недостига на светлина. Високо ISO лоша снимка. Статив + ниско ISO и дълга скорост= ефектна снимка, но за това ще говорим в раздел нощна фотография.

След селфистиковете следващият най-популярен аксесоар са оптичните конвертори разширяващи обхвата на обектива ни. Могат да са широкоъгълни, може да са телефото и дори телескопофото.

Има евтини има и скъпи на реномирани марки. Пробвал съм и двата вида и за съжаление… скъпите има защо да са скъпи – по-добра оптика, по-малко оптични дефекти, по-добро изображение.

Най ми харесва да закачам фишай конвертор и да снимам криви снимки.

За феновете на мобилното видео има така наречените “клетки” или ригове, на които да завинтя допълнително диодно осветление или да поставят насочен външен микрофон.

Допълнителното осветление радва както операторите, така и фотографите, а някои марки като Godox макар и леко изпреварили времето си пуснаха устройство, с което може да се снима с професионално студийно осветление.

Като общо, смартфонграфията е приятен начин за забавление, макар някои да правят опити да я прилагат и за професионални цели, но поне за сега това са спонсорирани изяви или алтернативни автори.

Възможността на смартфоните да снимат добре оставя след себе си милиони спомени, жива история, която някой ден ще носи емоции и спорове, каквито днес ни носят милионите исторически художествени артефакти било то ръкописи или картини.

About The Author

Leave Comment