КАК РАБОТЯТ ТЪРСАЧКИТЕ ЗА SEO И ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ ЗА ТЯХ?

КАК РАБОТЯТ ТЪРСАЧКИТЕ ЗА SEO И ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ ЗА ТЯХ?

От гледна точка на потребителя, търсачките са модерно чудо. Въвеждате заявка в полето за търсене (SERP) и в повечето случаи резултатите от мрежата се сортират и класират в милисекунди.

Популярни търсачки като Google дори започнаха да отговарят на някои въпроси директно в резултатите от търсенето – което спестява време и кликвания.

Но как работят търсачки като Google?

В тази статия ще научите:

  • Какво е търсачка;
  • Как работят търсачките;
  • Какво правят алгоритмите на търсачките;
  • Как работи Google (нетехническо обяснение);
  • Как работи алгоритъмът за търсене на Google;
  • Защо алгоритъмът на Google има значение, ако имате уебсайт

Все хубави и полезни неща.

КАКВО Е ТЪРСАЧКА / ТЪРСЕЩА МАШИНА?

Търсачката се състои от две основни неща: база данни с информация и алгоритми, които изчисляват, което води до връщане и класиране за дадена заявка.

В случай на уеб търсачки като Google, базата данни се състои от трилиони уеб страници, а алгоритмите разглеждат стотици фактори, за да осигурят най-подходящите резултати.

 

КАК РАБОТЯТ ТЪРСАЧКИТЕ?

Търсачките работят, като вземат списък с известни URL адреси, които след това отиват „за планиране“. Планировчикът решава кога да обходи всеки URL адрес. След това обходените страници отиват в анализатора, където жизнената информация се извлича и индексира. Парсираните връзки отиват към планиращия, което дава приоритет на тяхното обхождане и повторно обхождане. Съвсем образно написано.

Когато търсите нещо, търсачките връщат съвпадащи страници, а алгоритмите ги класират по уместност.

Първо, нека разгледаме по-задълбочено механизмите, използвани за изграждане и поддържане на уеб индекс, за да сме сигурни, че разбираме как работят. Това са планиране, обхождане, анализ и индексиране.

 

ПЛАНИРАНЕ

На този етап се оценява относителната важност на нови и познати URL адреси. След това се решава кога да се обходят нови URL адреси и колко често да се обхождат вече известни URL адреси.

ОБХОЖДАНЕ

Роботът е компютърна програма, която изтегля уеб страници. Търсачките откриват ново съдържание чрез редовно повторно обхождане на известни страници, където новите връзки често се добавят във времето.

Например всеки път, когато публикуваме нова публикация в блога, тя се изтласква в горната част на нашата начална страница в блога, където има връзка.

Когато търсачка като Google повторно обхожда тази страница, тя изтегля съдържанието на страницата с наскоро добавените връзки.

След това роботът предава изтеглената уеб страница в анализатора.

ПАРСЕНЕ

Анализаторът извлича връзки от страницата, заедно с друга ключова информация. След това изпраща извлечени URL адреси до планиращия и извлечени данни за индексиране.

ИНДЕКСИРАНЕТО

Индексирането е мястото, където анализираната информация от обходените страници се добавя към база данни, наречена индекс за търсене.

Мислете за това като за дигитална библиотека с информация за трилиони уеб страници.

КАКВО Е АЛГОРИТЪМЪТ НА ТЪРСАЧКАТА?

Откриването и индексирането на съдържанието е само първата част от пъзела. Търсачките също се нуждаят от начин за класиране на съвпадащи резултати, когато потребителят извършва търсене. Това е работата на алгоритмите на търсачките.

Всяка търсачка има уникални алгоритми за класиране на уеб страници. Но тъй като Google е най-широко използваната търсачка (поне в западния свят), това е тази, върху която ще се съсредоточим в останалата част от това ръководство.

КАК РАБОТИ GOOGLE?

Google работи по същия начин, както е описано по-горе. Той обхожда мрежата и индексира съдържанието, което намери. След това, когато търсите нещо, той намира съвпадащи резултати и алгоритмично ги класира по уместност в част от секундата.

КАК РАБОТЯТ АЛГОРИТМИТЕ ЗА ТЪРСЕНЕ НА GOOGLE

Google разглежда стотици фактори, за да намери и класира подходящо съдържание. Никой не знае какви са всички тези, но ние знаем за ключовите.

Нека да обсъдим някои от тях.

АКТУАЛНО ЗНАЧЕНИЕ

Google заявява, че когато уеб страница съдържа същите ключови думи като заявката за търсене, особено на видни позиции като заглавия, това е знак за уместност.

Но тази идея е ясна, затова и Google търси присъствието на други подходящи думи на страницата.

Наличието на сродни думи и фрази вероятно помага да се увеличи увереността на Google, че вашата страница е за това, за което пише, че е.

НАМЕРЕНИЕ ЗА ТЪРСЕНЕ

Google знае, че хората извършват търсения по причина и че разбирането на тази причина им помага да върнат по-добри резултати от търсенето и създава по-доволни потребители.

С други думи, те работят усилено за класиране на съдържание, което потребителите очакват да видят.

Ето защо всички най-добри резултати за „iPhone X unboxing“ са видеоклипове …

Google разбира, че въпреки използването на подобен език, намерението зад тези търсения е съвсем различно. Те работят усилено, за да предоставят резултати, съответстващи на стила на съдържанието, вида на съдържанието, формата на съдържанието и ъгъла на съдържание, който потребителите искат да видят.

СЪДЪРЖАТЕЛЕН СТИЛ

Стилът на съдържанието може да бъде разделен на три: видеоклипове, изображения и текстово съдържание.

За повечето запитвания доминиращият и най-желаният стил на съдържание в резултатите е съвсем ясен. За други, като „розови рози“, Google разбира, че намерението е смесено и показва множество стилове на съдържание.

ТИП СЪДЪРЖАНИЕ

Типът съдържание обикновено попада в една от четирите групи: публикации в блогове, продукт, категория и целеви страници.

Например, всички резултати за „как да стартирам блог“ са публикации в блога.

ФОРМАТ НА СЪДЪРЖАНИЕТО

Форматът на съдържанието се прилага най-вече за публикации в блогове, видеоклипове и целеви страници. За публикациите в блога често срещаните стилове са „как да“, списъци с публикации, уроци, коментари и новинарски статии.

ЪГЪЛ НА СЪДЪРЖАНИЕТО

Ъгълът на съдържанието се отнася до основната точка на продажба на съдържанието. За повечето заявки има доминиращ ъгъл в резултатите от търсенето.

Например, повечето от най-добрите резултати за „съвети за блогове“ са фокусирани около начинаещи.

СВЕЖЕСТ НА СЪДЪРЖАНИЕТО

Google знае, че свежестта на резултатите има значение повече за някои търсения, отколкото за други.

Например, запитване като „какво е новото в Netflix“ изисква супер свежи резултати, защото търсещите искат да знаят за филми и телевизионни предавания, които наскоро са били добавени към платформата за стрийминг на видео. В резултат на това Google дава приоритет на резултатите от търсенето, които са публикувани или актуализирани наскоро.

За въпроси като „най-добри слушалки“ свежестта все още е важна, но не чак толкова. С други думи, списък от 2015 г. едва ли ще бъде от голяма полза, тъй като технологията за слушалки се развива бързо. Просто не се движи толкова бързо, че публикация, публикувана миналия месец, вече не е полезна.

Google знае това и показва резултати, които са актуализирани или публикувани през последните няколко месеца предимно. Има и изключиения.

КАЧЕСТВО НА СЪДЪРЖАНИЕТО

Google иска да класира висококачествено съдържание над съдържание с ниско качество. Проблемът е, че качеството на съдържанието е обективно трудно за преценка, така че Google разглежда нещо, наречено E-A-T в опит да го направи.

Ето как E-A-T работи накратко:

Нека да кажем, че търсите „как да напиша песен“. Имайки избор, почти сигурно бихте предпочели да прочетете нещо от Бионсе от мен. Защо? Защото Бионсе е експерт по писане на песни и авторитетна фигура, на когото имате доверие, за да даде полезни съвети по темата.

Сега, докато E ‑ A-T е важен за всички запитвания, е решаващо за това, което Google обича да нарича YMYL.

Google казва, че YMYL заявките са тези, които потенциално биха могли да повлияят на бъдещото щастие, здраве, финансова стабилност или безопасност на човек.

Например вземете запитване от типа „безопасна доза на ибупрофен?“

В този случай връщането на резултати, които не демонстрират E-A-T, може да има опасност за живота. Ако дадена страница е неточна, тя не трябва да се показва в резултатите от търсенето – независимо от това “актуално от значение”.

Уместността и авторитетът на свързващия уебсайт и уеб страницата също са важни.

Например, кажете, че имате статия за стартиране на бизнес. Google ще даде по-голяма тежест на връзката от ръководството за малкия бизнес на администрацията за финансиране на вашия бизнес, отколкото подобна от публикация в сайта на блога на вашия приятел за това, което направиха миналия уикенд.

ПОЛЗВАЕМОСТ

Google иска да класира уеб страници, които правят потребителите им щастливи. Съдържанието също трябва да бъде достъпно и лесно за консумация.

Има няколко потвърдени фактори за класиране, които помагат за това.

СКОРОСТ НА СТРАНИЦАТА

Никой не обича да чака да се заредят страници и Google го знае. Ето защо скоростта на страницата е фактор за класиране за търсенията на работния плот през 2010 г., а впоследствие и за мобилни търсения през 2018 г.

МОБИЛЕН ИЗГЛЕД

65% от търсенията с Google се случват на мобилни устройства, което обяснява защо дружелюбността за мобилни устройства е фактор за класиране на мобилните търсения от 2015 г. насам

И от юли 2019 г. удобството за мобилни устройства също е фактор за класиране на търсенията на работния плот благодарение на преминаването от Google към FMI. Това означава, че Google „използва предимно мобилната версия на съдържанието за индексиране и класиране“ на всички устройства.

ПЕРСОНАЛИЗАЦИЯ

Google заявява, че „информация като вашето местоположение, минала история на търсенето и настройки за търсене, всички ни помагат [да] приспособим вашите резултати към това, което е най-полезно и уместно за вас в този момент“.

Например, търсенето на „най-добрият мексикански ресторант“ използва местоположението ви, за да върне местни резултати, дори извън „пакета с карти“.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ КАК РАБОТИ GOOGLE?

Знанието как Google намира и класира съдържание подобрява способността ви да създавате страници, които се показват в резултатите от търсенето. Ако отидете на сляпо, без да разбирате какво ценят Google или дори как те откриват съдържание, шансовете ви за класиране са малки.

Полагането на усилия да се класира по-високо в Google е известно като оптимизация за търсачки (SEO).

SEO е приоритет за много фирми, защото:

  • Трафикът е „свободен“ от SEO усилия;
  • Трафикът е постоянен месец след месец (стига да поддържате класиранеto);
  • Той предоставя възможност за достигане до голяма аудитория в някои случаи.

About The Author

Leave Comment