Смартфонграфия – част първа

Смартфонграфия – част първа

Напоследък все по често се снима с мобилни телефони. Да, може би е нормално с оглед на това, че мобиларката винаги (освен когато сте я забравили) е с нас. Виждаме нещо, изваждаме я от джоба си и щракваме кадъра.

Тук точно идва момента с “щракваме”.

Фотографията или видеографията не е просто щракване, това е творчески процес наречен снимане и защо да не го запазим като творчески процес независимо с какво снимаме?

В следващите няколко реда ми се ще да споделя (лично) мнение за как бихме могли да създаваме творчество снимайки с мобилен телефон…. или таблет. Няма да се връщам назад във времето, ще стъпя на съвременни смартфони.

Подобно на фотокамерите през ръцете ми като техно тестер минават и не малко смартфони, дори от скоро направихме нова рубрика във Фото Кафе където показваме резултатите изключително само от работата на фотокамерата инсталирана в смартфона.

Макар и рядко (нося истинска фотокамера винаги с мен) правя снимки и със смартфона си. Има своите предимства когато веднага искам да споделя тази снимка в социалните мрежи. Всички знаем, че в момента живота тече там.

Снимайки със смартфона си се опитвам да работя с него като с голяма професионална фотокамера. Какво имам предвид – като за начало ръчни настройки на камерата…

В момента по света има стотици модели смартфони, знайни и незнайни. Основно обаче се делят на два модела – с Android и с iOS. Вторите известни повече като iPhone, или iPad, са няколко модела и разполагат само с една управляваща програма за фотокамерата си… ще се върна на нея малко по-късно.

Android базираните смартфони са стотици марки и съответно и Android-а има стотици разновидности като софтуер от там и стотици програми управляващи фотокамерата на съответният смартфон или таблет.

При основните лидери на пазара като Samsung, Sony, Huawai, HTC и други забелязвам тенденцията да интегрират собствени високо производителни програми коитo да управляват камерата било то във видео или фото режим.

Накратко програмата разполага освен с автоматичното снимане, но може да изберете полуавтоматичен режим приоритет на скорост – S или напълно ръчен режим М.
Защо няма полуавтоматичният режим А?

99% от смартфоните имат постоянен отвор на обектива който не може да се контролира посредством диафрагма. Технически предполагам е трудно създаването на толкова малка механична диафрагма, а освен това заради по-малкият сензор се намесва и физиката и по-конкретно явлението “дифракция на светлина”

Да някои марки започнаха да правят експерименти с механична диафрагма, но за сега това са единични опити, но кой знае нататък може и да имаме реална диафрагма във всеки смартфон.

Диафрагмите при различните смартфони варират от 1.8 до 2.8, което ги прави доста светлосилни, но поради размера на сензора не дават кой знае какво реално разфокусиране на задният план.

Споменах “по-малък сензор” да, смартфоните са с относително малки сензори. Най-често той е с размер 1/2.3 инча, но съществуват изключения и с по-големи сензори някои модели на Huawei с 1/1.7 или Nokia 808 с 1/1.2

При iPhone сензорите са дори по-малки – 1/3 инч с изключение на модела Х, който е с 1/2 инч…

Panasonic баха пуснали модел – Panasonic Lumix CM1 Android Smartphone, който бе с едноинчов сензор, но нещо не успяха да се наложат… подобно на Samsung S4Zoom моделите… може би защото не бяха толкова компактни.

В 99% от случаите обективите са с фикксирано фокусно разстояние в интервала 24 до 35 милиметра (приравнено към 35 милиметров лайка стандарт). Вариото или така нареченият зуум е цифров и ако трябва да съм честен по-скоро разваля изображението когато се използва.

Да се върна на снимачните режими. В атоматичен полуавтоматичен режим почти нямате намеса при снимането, евентуално опция за +/- на експозицията.

В ръчен режим вече има доста настройки: управление на ISO чувствителността, скоростта на затвора, меренето на камерата, белия баланс, режими на фокуса… както при истинска фотокамера.

При някои модели може да избирате между RAW и JPEG (по принцип повечето работят на JPEG, но там може да избирате и степента на компресията).

В допълнение (не за всички) може да се избира формат на кадър, панорамно снимане и да се добавят директно ефекти по време на снимането, като списъка с ефекти и филтри варира от няколко до над 20.

Почти същата функционалност се предлага и в режим видео заснемане.

Защо го казвам всичко това? До преди няколко години програмите управляващи камерите на смартфоните бяха доста орязани от към възможности… просто ги имаше защото тогава бума на камерафон фотографията още не се бе появил.

Програмисти предусетиха този бум и създадоха програми разширяващи възможностите на камерата и някои бяха безплатни други платени. Определено в платените имаше повече екстри, а и се отключваха възможности какви производителите не бяха разрешили.

В борбата за привличане на клиенти, марките се усетиха и написаха свои собствени програми, някои от тях по-добри от тези на независимите програмисти. Това при Android.

При iPhone не забелязвам тази тенденция. Ок може да не съм прав, защото още не е достигнал до мен iPhone X, но съдейки по операционната си система 11 на сегашният ми iPhone то… програмата на iOS за фотокамерата си е… орязана като в доброто старо време.

Налага се закупуването на алтернативна програма (например 645pro) която да отключи потенциала на айфонската камера, като това е валидно и за момента със снимането на видео (FILMIC Pro е нужната програма, която всъщност е много удачен избор и за Android).

Възможно е да има по-добри предложения, но с двете програми съм работил дълго и съм се убедил в добрите им качества, затова и ги препоръчвам.

Като обобщение: ако сте на Android с флагмански смартфон, то прегледайте възможностите на оригиналната програма и след това се оглеждайте за платени версии, казвам платени защото Lite версиите са орязали “про” екстрите, като например снимането в RAW.

Проверете също така съвместимостта на приложението със конкретният смартфон. Казвам го пак на база личен опит, защото ми се е случвало да крашва системата при слагането на определено приложение, просто заради явно някоя дребна несъвместимост.

Не използвам отделна програма защото моят смартфон с Android (да използвам и двете системи) има много добра собствена с пълни ръчни настройки, но съм пробвал различни и може би Camera FV-5 е с най-много екстри, но и със забележката,че не работи на 100% със всички марки (в смисъл погледнете на сайта на програмата с кои марки има 100% съвместимост, както казах Android разновидностите са стотици).

За притежателите на iPhone, споменах кои са програмите с които трябва да се снабдят и да и двете са платени.

Разбира се може да заложите на забавление и да си свалите някоя от наистина хилядите приложения снимащи по-скоро шантаво, от колкото качествено, често тези приложения са безплатни, за сметка на това бъкани с досадни реклами на каква ли не тематика…

В следващата част ще споделя мнение за това как може би е добре да се снима фото или видео със смартфон. Със сигурност моето мнение се различава доста от “ПР” специалистите които създават рекламите, досаждащи ни всеки ден от малкият екран…

About The Author

Leave Comment