17 полезни съвета за графичен дизайн за не-дизайнери

17 полезни съвета за графичен дизайн за не-дизайнери

За да включите добри изображения в блога си, които да го обогатят, да го направят по-привлекателен, по-експресивен и пояснителен, не е нужно да сте графичен дизайнер. Просто трябва да сте запознати с някои прости и добри практики. Ако ги следвате, ще получите страхотен дизайн за вашите онлайн нужди – блогове, сайтове, комуникация и послания.

1. Започнете с голяма цветова палитра

Добрите графики залагат на красивите цветове. Богатата цветова гама е ключът към един добър проект.

2. Не прекалявайте с разнообразните шрифтове.

Ограничете се до един или два шрифта – един за заглавието и друг за основната информация.

3. Използвайте „swipe file“

„Swipe file“е колекция от изпитани и доказани текстове. Поддържането на „swipe file“ (шаблони) е често срещана практика, използвана от рекламни копирайтъри и творчески директори като готова справка на идеи за проекти.

4. Не се страхувайте да оставяте празни петна

Не се страхувайте да оставите празно пространство в своя дизайн. Понякога, както се казва, по-малкото наистина е повече. Ако искате урок за това как да се възползвате от празното пространство и какво внушение притежава то, учете се от графиките на „Apple”.

5. Изравнете обектите си

Това помага да поддържате елементите в структурата на дизайна в приличен ред, независимо от различните им размери. Правилното подравняване е един лесен начин да придадете на вашите снимки и текст изискан и професионален вид.

6. Използвайте иконите в подкрепа на вашето съобщение

Иконите са като черния пипер.Иконите ще добавят допълнителна подправка към вашия проект с гаранция за добър „вкус“.

7. Следвайте собствените си правила за проектиране

Правила, какви правила? Тези, които сте създали за самите себе си. Това вероятно няма да бъдат специфични правила. По-скоро се придържайте към определен набор от цветове, линии, структура и т.н. Останете в съответствие с вашите „правила за проектиране“, за да си гарантирате последователност в създавания образ като цяло.

8. Почистете и повторете

Ако работите с множество проекти в една рекламна кампания, уебсайт или друг проект – може да бъде най-лесно за вас просто да изтриете и да повторите. Това означава да копирате дизайна си и след това просто да смените елементите, които е необходимо да се променят. Това осигурява на формата да е същата и същевременно да се промени съдържанието.

9. Използвайте различни варианти на един шрифт

За да сте последователни, а не да внушавате разхвърляност, а хомогенност в текста и цялостния изглед, трябва да използвате шрифтове от едно и също „семейство“. Един пример за „семейството“ на шрифта Arial, например, който има основен шрифт Arial, заедно с варианти като Arial Black, Arial Narrow, и Arial Rounded MT Bold. Тези шрифтове всички изглеждат по различен начин. И все пак има една обща нишка между тях, която ще даде усещане за последователност, когато се използват заедно в дизайна.

10. Възползвайте се пълноценно от контрастите

Използването на контрасти помага да се добави „характер“ на дизайна и да се откроят конкретни елементи. Има много начини за създаване на контраст. Може да се използват контрастни цветове, шрифтове, или дори да контрастира с количества пространство между елементите в дизайна.

11. Използвайте линии, за да се създаде усещане за ред

Линиите помагат да се конкретизират и стабилизират елементите в един образ и да се създаде усещането, че има обща цел. Използвайте линии в изображението си, като ги поставите около блокове от текст. Може също така да поставите линии като „разделители“ между различните елементи в изображението. В последния случай, разделените елементи задълбочават усещането за планиране и координация в дизайна.

12. Планирайте дизайна

Добре е да се мисли за планирането по средата на самия процес, за да може взаимно те да се подпомагат.

13. Добавете текст върху изображения, като настроите нивата на яркост

Ако решите дизайнът ви да включва поставяне на текст върху изображения, регулирайте нивото на яркост на фоновото изображение или добавете цвят за наслагване. По този начин фоновото изображение ще се компенсира с цвета на текста, така че да може текстът да се чете и дизайна да продължи да изглежда чист и ясен.

14. Внимателно структурирайте цялостния текст

Всеки път, когато имаме параграфи, всеки ред трябва да има не повече от около 30-40 символа. Ако превишите тази приблизителна дължина, вие рискувате изреченията да станат трудно усвоими и читателят да бъде затруднен с извличането на информация.

15. Помислете за това за кой точно е предназначен дизайна

Освен ако това не е само за ваше лично удоволствие, то вие вероятно проектирате за определена аудитория. Никога не забравяйте, за кого точно е предназначен вашият дизайн. Това гарантира желаната реакция.Тъмен, мрачен, дори страховит дизайн не би бил подходящ за елитен и скъп продукт. Същото би било вярно, например, за дизайн, който изглежда прекалено „детински“ (в своите светли цветове, използване на деформирани линии, рисувани картинки и т.н.), а всъщност е предназначен за определена група от възрастни.

16. Нека формата да следи функцията

Формата следва функцията. Така че се уверете, че знаете функцията на вашия проект.

17. Не го усложнявайте

Със сигурност сте гледали филми със супергерои или научно-фантастични епоси, за които считате, че имат твърде много специални ефекти. Твърде много експлозии, превишена скорост, космически кораби, гигантски роботи, и така нататък. В крайна сметка специалните ефекти просто размиват и заглушават повечето от това, което се случва на друго място във филма. Същото е и с дизайна. Ако прекалявате със специалните ефекти като сенки и оттенък, вие най-вече ще представите едно раздуто и естетически заглушено изображение.
Със сигурност можете да използвате някои „специални ефекти“. Но ги ръсете на „щипки”, а не с „шепи” върху вашия проект, както може би правите с балсамовия оцет, когато си подправяте салатата. Твърде много балсамов разваля салатата. Твърде много специални ефекти със сигурност ще провалят вашия проект.

Успех!

About The Author

Leave Comment